GPS

Sandra Myrtue

« Tilbage til oversigten

GPS

GPS-sensorer kan anvendes til monitorering af broer ved at måle broens bevægelse og deformation over tid. Disse sensorer kan placeres på forskellige steder på broen og er i stand til at måle ændringer i position og orientering med høj præcision. Dataene, der indsamles, kan bruges til at overvåge broens strukturelle integritet, opdage potentielle problemer og træffe beslutninger om vedligeholdelse og reparation. Derudover kan GPS-data bruges i kombination med andre sensordata, såsom last- og temperaturmålinger, for at give et mere komplet billede af broens tilstand.

For at GPS-signaler kan bruges til højpræcisionsforskydning i cm-området, er det nødvendigt at henvise dem til en basestation tæt på konstruktionen, som er stabil og ikke bevæger sig. Denne tilgang kaldes RTK.

RTK

RTK, eller real-time kinematic, er en metode, der anvendes til at forbedre præcisionen af GPS-målinger. Den er almindeligt anvendt i landmålings- og konstruktionsapplikationer såvel som i autonome køretøjer og UAV’er.

Det grundlæggende princip for RTK er at bruge en fast basestation til at måle fasen af GPS-signalet og en mobil modtager til at måle det samme signal på et andet sted. Forskellen mellem målingerne på de to steder bruges derefter til at beregne den præcise relative position af mobilmodtageren i forhold til basisstationen.

For at opnå dette kræver RTK en radio- eller cellulær forbindelse mellem basestationen og den mobile modtager, som gør det muligt for basestationen at sende sine målinger til den mobile modtager i realtid. Den mobile modtager bruger så disse målinger til at korrigere sine egne GPS-målinger, hvilket resulterer i en meget højere grad af præcision. Typisk RTK-præcision er 1-2 cm i det vandrette plan og 2-5 cm i det lodrette plan.

Anvendelse på bro

På en hængebro kan GPS-sensorerne anvendes til følgende formål:

  • Bestemmelse af den lodrette forskydning på dækket fra forskellige belastninger såsom køretøjer, vind eller byggeudstyr.
  • Global forskydning af broen for at sammenligne med designspecifikationer.
  • Frigang mellem vandet og brodækket, hvilket kan måles ved hjælp af GPS-data og vandradar.
Synonymer:
RTK (real-time kinematic)
« Tilbage til oversigten